Basında Biz


15 Temmuz gibi 16 Nisan'da da 'hayır' diyenler: Hak ve Adalet Platformu (Berrin Sönmez, 14 Nisan 2017)

 






28 Şubat gibi 15 Temmuz'a da karşı olanlar kurdu, Hak ve Adalet Platformu'nu. 28 Şubat gibi OHAL döneminde de hakkı ihlal edilenler yer aldı platformda. Her dönemin mazlumu ama kendinden olsa bile zalimin yanında yer almayanların onurlu duruşu bu platform.

Referandum sonucuyla çok şey değişmeyecek ama zannımca “hayır” çıkması demokrasinin güçlenmesi yönündeki çabaların süreceğine dair kuvvetli bir umut aşılayacak ülkeye. Bu kıymetli umut için sürmekte, benim yazılarım gibi, Hak ve Adalet Platformu’nun çabası da.

Devamı >>


Bu paket hiçbir iyilik getirmiyor (Ülker Yılmaz Caba, 10 Nisan 2017)





Prof. Dr. Cihangir İslam, Yeni Asya’nın sorularını cevaplandırdı.

Prof. Dr. Cihangir İslam, Türkiye’nin bugün yaşadığı antidemokratik, hukuksuz, adaletsiz ortamdan ancak tam demokrasiyle kurtulabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Cihangir İslam insan hakları savunucusu, MAZLUMDER’in kurucularından, Saadet Partisi ve Has Parti kuruluşunda görev almış, aynı zamanda ortopedi uzmanı.

Barış İçin Akademisyenler Bildirisine imza atanların işten atılmaları ve gözaltına alınmalarına tepki gösteren bir metni imzaladığı için artık o da bir KHK mağduru.

İslam, “90’lı yıllarda da MAZLUMDER’in kurucusu ve üyesi olduğum için 3 kez Ankara Üniversitesi’nden atıldım. O dönemlerde mahkemeler çalışıyordu ve mahkemeler beni görevlerime iade ettiler. Bu da benim 4. atılışım ve bu da Ak Partiye nasip oldu” diyor.

Prof. Dr. Cihangir İslam’la son günlerde yaşanan olaylar çerçevesinde yapılacak olan referandumu, ‘evet-hayır’ kampanyalarını ve KHK’larla yaşanan çeşitli hak ihlâlleri ve mağduriyetleri konuştuk.

'Hayır'dan sonra yeni anayasadan önce (Berrin Sönmez, 1 Nisan 2017)


gazete duvar


Ben yazdım oldu türünden bir anayasa değişiklik paketi sunulduğu gibi değil ama. Gerçekten evrensel demokrasi ölçütlerine dayalı bir siyasi partiler kanunu hazırlanmalı. Lider sultasından ve diğer anti-demokratik hükümlerden arındırılmış olan siyasi partiler kanunuyla yeniden teşkilatlanmalı, yenilenmeli mevcut partiler.

Gündemi hızlı tüketen toplumuz. Sosyal, siyasal sorunlar elimizde birer sarf malzemesi adeta. Harcıyoruz habire. Çöpe atmıyoruz ama. Belli aralıklarla yeni tartışma konularına malzeme edebilmek için biriktiriyoruz kenarda.

Anayasa birikenlerden biriydi. Kırk yıllık temcit pilavımız adeta. Kahve sohbetlerinden entelektüel tartışmalara, akademi kürsülerinden parlamento kürsüsüne kadar yeni anayasa ihtiyacı herkesin dilindeki gündem demirbaşı…



Tüm Mazlumlar 'Hayır' Diyor! (Ülker Yılmaz Caba, 20 Mart 2017)






Hak ve Adalet Platformu üyelerinden Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, sessiz bir çoğunluğun olduğunu belirterek, “Halkın vicdanı ‘hayır’ diyor. Tüm mazlumlar ‘hayır’ diyor” ifadelerini kullandı.






‘Hak ve Adalet için Hayır’ paneline katılan Hak ve Adalet Platformu üyelerinden Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Halkın vicdanı ‘hayır’ diyor. Tüm mazlûmlar ‘hayır’ diyor. İşte biz böylesi bir ortamda, gerçek anlamda sessiz çoğunluğun sesi olmak için ve korkan, çekinen büyük bir çoğunluğun sesi olmak için ortaya çıktık ve bir platform kurduk ve inşallah çalışmalarımıza devamda edeceğiz” dedi. Hak ve Adalet Platformu tarafından İstanbul Fatih’te düzenlenen ‘Hak ve Adalet için Hayır’ Paneli 18 Mart Cumartesi günü yapıldı. Panele OHAL kapsamında KHK’larla ihraç edilen Prof. Dr. Cihangir İslam, Hak ve Adalet Platformu üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve eski AKP Genel Başkan Yardımcısı, insan hakları aktivisti ve akademisyen Fatma Bostan Ünsal konuşmacı olarak katıldı. Hak ve Adalet için ‘hayır’ kampanyası başlattıklarını belirten konuşmacılar, yaşanan hukuksuzlukları ve getirilmek istenen ‘Cumhurbaşkanlığı Sisteminin’ sakıncalarını anlattılar.

Devamı >>


Hak, Adalet ve Vicdan için 'Hayır' (Berrin Sönmez , 22 Mart 2017)

 






16 Nisan’da referanduma sunulan 18 maddelik anayasa değişiklik paketi, toplumdaki kronik sorunları çözmek bir yana daha da ağırlaştıracak bir yapıdadır. Yürütmeyi, yasama ve yargı karşısında çok kuvvetli yapmaktadır. Oysa adil bir yönetim, güçlerin kontrolüne ve anında denetlenmesine bağlıdır.

Sivil toplum hayatımızda yeni bir oluşumun haberlerini basından takip edenleriniz vardır. Hak ve Adalet Platformu, cumartesi günü İstanbul’da yapılan basın açıklaması ve sohbetle toplumu selamladı. Yolu açık olsun. 


‘Yolumuz açık olsun’ demeliyim, zira memnuniyetle içinde yer aldım. Hak ve adalet platformunun kuruluş amacı ve 16 Nisanda “hayır” deme nedenlerimizi açıklayan basın açıklamasından alıntıladığım pasajlara bırakıyorum bugün yazı hakkımı. Buyurun:



Tekçi Yönetim Değil; İstişare, Hak ve Adalet!


“Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Adaletin tesis edilmesi, toplumun farklı kesimlerine uygulanan ayrımcılıkların ortadan kaldırılması, farklı kültürler ve inançlar arasında eşitliğin sağlanması için yeni bir anayasaya ihtiyacımız var“


Devamı >>

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder